LANGKAH MEMBERSIHKAN
 KETAM KULIT LEMBUT 
(mengikut tertib dan turutan)

Langkah 1
proses nyahbekukan (defrost), 
PASTIKAN KETAM benar benar sudah LEMBUT baru boleh di masak.

Langkah 2
KULIT, SEPIT & KAKI KETAM TAK PERLU DIBUANG .
Semua bahagian ketam boleh di makan ( bukan macam ketam biasa tu )

Info tambahan:
Bersihkan ketam sebelum ketam mengalami nyahbeku secara menyuruh. 
Cadangan proses pembersihan semasa 50% nyahbeku.
● untuk elakkan ketam hancur

Cara membersih ketam:
• Buang bahagian depan( mata ketam)
• Buang cengkerang kecik bahagian belakang.
• korek dan buang kekotoran di dalam serta bahagian atas belakang ketam .

Info tambahan :
-rendam ketam lebih kurang 5minit di dalam air bersih bagi tujuan kurangkan rasa masin.
-dipotong 2/4 bhgn untuk gorengan yg lebih rangup
-Kemudian sedia di masak.

Tips Cadangan masakan:
1. Ketam goreng tepung 
• toskan ketam supaya air kering sebelum di goreng.
• Tidak perlu celup telur sekiranya menggunakan tepung segera.

Goreng sehingga kekuningan.

Selamat mencuba!
Tempahan: 
018 6650316 Wati / 018 2566246 Mus
018 6650316 Wati / 018 2566246 Mus
018 6650316 Wati / 018 2566246 Mus

Facebook:
https://m.facebook.com/SOFTSHELCRAB

Instagram:
SSC CRUNCHY CRAB RESOURCES (@ssc_crunchy_crab) 

https://m.youtube.com/watch?v=sO3CiYw7UgY

Ulasan