LANGKAH MEMBERSIHKAN
KETAM KULIT LEMBUT
(mengikut tertib dan turutan)
● Langkah 1
proses nyahbekukan (defrost),
PASTIKAN KETAM benar benar sudah LEMBUT baru boleh di masak.
● Langkah 2
KULIT, SEPIT & KAKI KETAM TAK PERLU DIBUANG .
Semua bahagian ketam boleh di makan ( bukan macam ketam biasa tu )
Info tambahan:
Bersihkan ketam sebelum ketam mengalami nyahbeku secara menyuruh.
Cadangan proses pembersihan semasa 50% nyahbeku.
● untuk elakkan ketam hancur
Cara membersih ketam:
• Buang bahagian depan( mata ketam)
• Buang cengkerang kecik bahagian belakang.
• korek dan buang kekotoran di dalam serta bahagian atas belakang ketam .
Info tambahan :
-rendam ketam lebih kurang 5minit di dalam air bersih bagi tujuan kurangkan rasa masin.
-dipotong 2/4 bhgn untuk gorengan yg lebih rangup
-Kemudian sedia di masak.
Tips Cadangan masakan:
1. Ketam goreng tepung
• toskan ketam supaya air kering sebelum di goreng.
• Tidak perlu celup telur sekiranya menggunakan tepung segera.
Goreng sehingga kekuningan.
Selamat mencuba!
Tempahan:
018 6650316 Wati / 018 2566246 Mus
018 6650316 Wati / 018 2566246 Mus
018 6650316 Wati / 018 2566246 Mus
Facebook:
https://m.facebook.com/SOFTSHELCRAB
Instagram:
SSC CRUNCHY CRAB RESOURCES (@ssc_crunchy_crab)
https://m.youtube.com/watch?v=sO3CiYw7UgY
Ulasan